Vatra noua - Periodicul comunitatii locale



Concertul de colinde "Din an Ón an" Ediţia a III-a
Sâmbătă, 20 decembrie, începând cu ora 18, va avea loc, la Căminul Cultural, concertul de colinde „Din an în an”, ediţia a III-a. detalii...
Fugit ireparabile tempus
Fugit ireparabile tempus
Fugit ireparabile tempus, spuneau, filozofând la implacabila trecere a timpului, strămoşii noştri latini, iar, noi, mai pe româneşte, zicem: iată cum trec anii, cum fuge (ireparabil, iremediabil) timpul. Nici nu-mi vine să cred, de pildă, că au trecut aproape 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, dar şi nouă ani de la apariţia, în satul nostru Giarmata Vii, a primului număr al Revistei Vatră nouă.
De ce am exemplificat trecerea timpului prin cele două evenimente? Nu întâmplător, pentru că apariţia şi continuitatea revistei noastre, care a depăşit numărul 100, nu putea avea loc fără primul eveniment, cel al libertăţii noastre, dar nici fără truda, perseverenţa şi pasiunea (chiar încăpăţânarea) colegiului de redacţie şi, în primul rând, a redactorului-şef, preotul Vasile Suciu. În România postdecembristă au apărut mii (chiar zecide mii, după aprecierile specialiştilor în istoria presei) de ziareşi reviste centrale, judeţene şi locale, dar dintre acestea nu multe pot să se mândrească cu numărul 100, aşa cum este cazul Revistei Vatră nouă. detalii...
Volbura (FARMACIA VERDE)
Volbura (FARMACIA VERDE)
Volbura, numită şi rochiţa rândunicii – Herba Convulvuli – este folosită pentru proprietăţile sale purgative.
Măreşte secreţia biliară, influenţând favorabil ficatul. Se poate lua sub formă de tinctură câte 2-4 linguri pe zi, amestecate cu aceeaşi cantitate de sirop sau miere. Întreaga cantitate se ia dimineaţa pe stomacul gol. Tinctura se prepară prin macerarea a 20 g de plantă uscată în 100 g alcool de 70°, timp de 10 zile. detalii...
Cultura căpşunului (SFATUL SPECIALISTULUI)
Cultura căpşunului (SFATUL SPECIALISTULUI)
IMPORTANŢĂ
Căpşunul este apreciat pentru fructele sale, pentru precocitate si productivitatea plantei. Căpşunile conţin între 5,0 – 12% zaharuri, 0,6-1,6% acizi organici, 0,7-0,82% substanţe pectice, 1,3% celuloză, 0,5% substanţe minerale, vitamina C 40,0-87,0 mg/100 g, cantităţi apreciabile din vitaminele A, B, K, PP,etc. Fructele căpşunului se consumă în stare proaspătă sau sub formă de dulceaţă, gem, sirop, lichior,etc. detalii...
Dr. Mihai Gropşianu (BĂNĂŢENI DE ALTĂDATĂ)
Dr. Mihai Gropşianu s-a născut la 23 decembrie 1869 în Sasca-Montană, judeţul Caraş, din părinte băieşi, dar bine văzuţi şi cu multă trecere în comună. Tatăl său Carol Gropşianu a fost 16 ani de-a rândul primar în Sasca, iar mama sa Ilinca născută Andriţoiu a fost descendenţa unei vechi familii româneşti din comuna Gropşenii de Sus (judeţul Româneşti). detalii...
Pagina <<<   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   >>>

inapoi | top

Oct 2017 Noiembrie 2017 Dec 2017
D L Ma Mi J V S
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
evenimente din viata satului...
evenimente religioase...
Acasa | Evenimente | Locatia | Primarie | Politie | Scoala | Gradinita | Biserica | Oficiu Postal | Dispensar


Giarmata Vii, Judet Timis, Romania, E-mail: info@giarmatavii.ro
© Copyright Giarmata Vii. Toate drepturile rezervate.

Acest site a fost realizat de Biserica Ortodoxa Giarmata Vii Überland.