Istoricul bisericii ortodoxe - partea a VII-a

În 2003, este refăcută pictura din tinda exterioară, precum şi icoana hramului, Naşterea Maicii Domnului, de pe frontonul tindei şi cele ale Apostolilor Petru şi Pavel de pe peretele frontal al bisericii. Pictura a fost realizată de către pictorul Dan Mănăstireanu. Lucrările au costat 15.000.000 de lei, fiind realizate prin donaţia familiei Lombrea Silvius şi din fondurile parohiei.
În 2004 a fost repictat pronaosul bisericii, deoarece pictura executată în 1979 s-a degradat datorită fumului de la lumânări. Cu aceeaşi ocazie s-a pic-tat şi icoana Sfintei Treimi (modelul Rubliov) pe frontispiciul faţadei bisericii. Lucrările de pictură au fost realizate de acelaşi pictor, Dan Mănăstireanu, costurile ridicându-se la suma de 45.000.000 lei, oferită, prin donaţii, de familiile Sarchiz Mihai Jr., Moldovan Traian şi Lombrea Silvius.
În anul 2005 s-au executat lucrările de reparaţie capitală a turnului Bisericii (lemn şi tablă). Lucrările au fost executate de Societatea Comercială Granitprest Lugoj, patron dl Viorel Lădaru, şi au constat în înlocuirea în proporţie de 60-70% a lemnului din structura de rezistenţă a turnului, înlocuirea completă a scândurii asteriale ce plachează partea superioară a turlei, înlocuirea completă a tablei zincate de pe turn cu tablă de cupru adusă din Serbia, înlocuirea crucii de pe turn, numită „crux immissa vel capitata”, cu o cruce nouă confecţionată din tablă de cupru, înlocuirea glafurilor, paziilor şi doliilor turnului din tablă zincată cu altele din tablă de cupru, vopsirea integrală a turnului şi a faţadei bisericii cu vopsea lavabilă. O parte din lucrările de vopsire au fost executate de alpinistul Olteanu Gheorghe din Timişoara, pe coardă, fără schelă.
Costul total al lucrărilor, incluzând schela, materialele şi manopera, s-au ridicat la suma de 600 milioane lei şi au fost acoperite cu ajutorul Consiliului Local Ghiroda (care a acordat bisericii un sprijin financiar în valoare de 300 milioane lei), al Secretariatului de Stat pentru Culte Bucureşti (care a acordat un ajutor financiar în valoare de 200 milioane lei), al sponsorilor şi din donaţiile credincioşilor. Menţionăm contribuţiile mai substanţiale ale domnilor Lombrea Traian - 10 m³ de material lemnos, prelucrat în valoare de 40 milioane lei, dl. Lăzureanu Dan -20 de milioane, dl. Lăzureanu Aurel - 10 milioane, dl. Suciu D. Vasile - 10 milioane, dl. Câmpean Ionel - 10 milioane, dl. Coptil Eleodor - 10 milioane, Boici Vasile - 5 milioane lei şi Ciuciu Timoc Gheorghe - 100$.
În toamna aceluiaşi an s-au efectuat lucrările de consolidare metalică sub structura de rezistenţă lemnoasă a turnului prin stâlpi, contraforturi, rame verticale şi orizontale metalice. Cu aceeaşi ocazie s-a procedat şi la reaşezarea clopotelor pe suport metalic, pentru a le conferi mai multă stabilitate şi pentru a diminua efectul de oscilaţie orizontală a turnului. Lucrarea a fost proiectatăşi realizată de Societatea Comercială Comfemet Monica din Giarmata Vii, patron dl. Gheorghe Crişan, iar costurile lucrărilor (proiectare, materiale şi manoperă) au fost suportate integral de firma mai sus amintită.
Anul 2006, an aniversar pentru localitatea Giarmata Vii, presupune ample lucrări de reparaţie şi înfrumuseţare a locaşului de cult. Se află în derulare lucrările de reparare capitală a acoperişului bisericii, reparare şi vopsire exterioară a corpului şi soclului bisericii. Această lucrare presupune înlocuirea materialului lemnos compromis din acoperiş, placarea cu scândură asterială, hidroizolarea acoperişului, înlocuirea în totalitate a ţiglei cu ţiglă solzi glazurată de Kikinda (Serbia), costurile fiind estimate între 50- 60.000 RON (500-600 milioane ROL).
Pictarea pronaosului şi frontispiciului, 2004
Pictarea pronaosului şi frontispiciului, 2004
Repararea turnului bisericii, 2005
Repararea turnului bisericii, 2005

inapoi | top

May 2018 Iunie 2018 Jul 2018
D L Ma Mi J V S
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
evenimente din viata satului...
evenimente religioase...
Acasa | Evenimente | Locatia | Primarie | Politie | Scoala | Gradinita | Biserica | Oficiu Postal | Dispensar


Giarmata Vii, Judet Timis, Romania, E-mail: info@giarmatavii.ro
© Copyright Giarmata Vii. Toate drepturile rezervate.

Acest site a fost realizat de Biserica Ortodoxa Giarmata Vii Überland.