Istoricul bisericii ortodoxe - partea a III-a

Lucrări mult mai ample încep odată cu venirea preotului Teodor Pliţcu, în anul 1953, când se bate scândura pe boltă, se pun uşile şi ferestrele din lemn. Începând din acest an, toate slujbele se vor ţine în sfânta biserică, credincioşii din Giarmata Vii văzându-şi dorinţa împlinită după cincisprezece ani de la zidirea sfântului lăcaş. Începând de acum, numărul credincioşilor va creşte tot mai mult, în special datorită stabilirii în localitate a numeroase familii din sate mai îndepărtate. Acest fapt se oglindeşte şi în lucrările ce se realizează la sfânta biserică.
În 27 noiembrie 1962 este numit provizoriu ca preot în Giarmata Vii părintele Traian Brânzei, care era preot paroh în Ghiroda. Astfel, după mai bine de treizeci de ani, Giarmata-Vii devine din nou, pentru o foarte scurtă perioadă de timp, filie a parohiei Ghiroda. Măsura luată a fost revocată un an mai târziu, când este numit ca paroh în Giarmata Vii preotul Gheorghe Zorlenţan. Însă, deoarece parohia nu putea supravieţui prin fonduri proprii, prin decizia sfintei Arhiepiscopii a Timişoarei nr. 59/1963 din data de 5 ianuarie 1963 s-a aprobat contopirea parohiilor Dumbrăviţa şi Giarmata Vii într-o singură parohie. Cele două parohii trebuiau să suporte în mod egal cheltuielile legate de plata salariilor preotului şi cântăreţului, precum şi celelalte cheltuieli bugetare.
Această contopire pe plan economic a fost de bun augur, deoarece a făcut posibilă demararea unor lucrări importante pentru terminarea bisericii din Giarmata Vii. Prima lucrare importantă care s-a efectuat prin strădania preotului Gheorghe Zorlenţan a fost electrificarea bisericii, în anul 1964, lucrare care acostat 4.500 de lei. În acest scop, s-a primit un ajutor de la Arhiepiscopia Timişoarei în valoare de 1.500 de lei. Tot în anul 1964 s-a reuşit şi tencuirea interioară a bisericii. Suma de 25.000 de lei, cât a costat lucrarea, a fost strânsăprin strădania preotului paroh de la credincioşii din parohie. Protopopiatul Timişoarei a acordat pentru terminarea acestei lucrări suma de 3.000 de lei.
Întrucât biserica nu fusese sfinţită, conducerea parohiei, considerând că s-au realizat cele mai importante lucrări, solicită delegarea unui preot care să oficieze slujba de înaintesfinţire a bisericii. În aceste condiţii, la 25 octombrie 1964 este săvârşită această slujbă de către Prea Cucernicul Părinte Gheorghe Cotoşman, vicarul Sfintei Arhiepiscopii a Timişoarei, împreună cu un sobor de preoţi format din preotul Filip Doboş, preotul Ilie Serafim, preotul Traian Brânzei şi preotul paroh Gheorghe Zorlenţan. Cu această ocazie, a fost schimbat şi hramul bisericii din Pogorârea Sfântului Duh, în Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. În această perioadă s-a îmbogăţit şi inventarul bisericii cu odăjdii noi, icoane prăznicare şi alte obiecte de cult necesare bunei desfăşurări a serviciilor religioase.
Cu toate aceste realizări, credincioşii din Giarmata Vii erau nemulţumiţi de faptul că parohia lor era alipită de cea din Dumbrăviţa. Impulsionaţi probabil şi de noile realizări, aceştia au cerut Consiliului Parohial să analizeze posibilitatea despărţirii de Dumbrăviţa. În aceste condiţii, Consiliul Parohial întrunit în 3 ianuarie 1965, luând în dezbatere această problemă, constată că, dacă s-ar fi luat o asemenea decizie, parohia ar fi fost obligată să suporte singură cheltuielile legate de salarizarea personalului bisericesc, precum şi celelalte obligaţii oficiale. Suma anuală ce ar fi trebuit obţinută pentru acoperirea acestora se situa în jurul valorii de 13.000 de lei, iar numărul familiilor ortodoxe era de 150; se ajunge în felul acesta la concluzia că ar fi necesară o contribuţie anuală de peste 80 de lei din partea fiecărei familii. Ca urmare, se hotărăşte ca şi pe mai departe parohia Giarmata Vii să rămână unită cu cea din Dumbrăviţa şi să fie condusă de acelaşi preot.
Interiorul bisericii ortodoxe Ón anul 1964
Interiorul bisericii ortodoxe Ón anul 1964

inapoi | top

May 2018 Iunie 2018 Jul 2018
D L Ma Mi J V S
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
evenimente din viata satului...
evenimente religioase...
Acasa | Evenimente | Locatia | Primarie | Politie | Scoala | Gradinita | Biserica | Oficiu Postal | Dispensar


Giarmata Vii, Judet Timis, Romania, E-mail: info@giarmatavii.ro
© Copyright Giarmata Vii. Toate drepturile rezervate.

Acest site a fost realizat de Biserica Ortodoxa Giarmata Vii Überland.