2008 / Vatra noua - 100


Vechea Vatră nouă Vechea Vatră nouăA fost ca ieri. Un grup de inimoşi, adunaţi la îndemnul şi în vatra generoasă a părintelui Vasile Suciu, şi-au propus să frământe slova românească până o dă de teasc. Şi florile de plumb nu s-au lăsat aşteptate. Au răsărit ca ciupercile după ploile de vară. Unele mai frumoase, altele mai pipernicite... Una, două, puzderie... Bunul şi ocrotitorul nostru părinte, cu harul său de întâietor gospodar, le-a privit patern, apoi le-a strâns, pe rând, la pieptu-i mărinimos, aşezându-le într-o strălucitoare glastră de cristal. Şi pentru că vaza nu purta nici o identitate, a numit-o, simbolic, Vatră nouă.
Şi Vatra s-a dovedit, într-adevăr, nouă. Prin concepţie, elaborare şi diversitate tematică, prin puterea de penetraţie în rândul publicaţiilor de proximitate. Sunt, dealtminteri, pilonii de bază care au susţinut, în tot acest răstimp, edificiul publicistic de la Giarmata Vii cu o sută de etaje (a se citi ediţii). Existenţa ei nu este singulară, ea se înscrie într-o reală tradiţie a presei din mediul sătesc, datină care dăinuie, în spaţiul nostru de cultură, încă de la 1890, an în care învăţătorul Em. Andreescu editează, la Beregsău, pe propria-i cheltuială, două publicaţii: Junimea şi Săteanul, prima culturală, iar cea de a doua de factură social-literară.
Sigur, lucrurile nu s-au oprit aici, presa sătească a cunoscut o evoluţie fără precedent în perioada interbelică, odată cu declanşarea fenomenului condeierilor ţărani bănăţeni, cunoscut ca unic şi atribuit, îndeosebi, Banatului Montan.
După 1989, asistăm, din nou, la o explozie editorială. Numai în Timişoara, în primul an de după evenimentele din decembrie au apărut peste 40 de publicaţii. Dintre acestea doar câteva (se pot număra pe degetele de la o singură mână) se mai găsesc, astăzi, pe tarabele sau în chioşcurile de ziare. Unele au trăit o zi, altele câteva ediţii, cert este că nu prea multe tipărituri de acest gen au avut bucuria să poarte pe frontispiciu, precum un stindard, cifra o sută. Şi acest lucru spune ceva! Acel „ceva” se măsoară, pentru colectivul redacţional al periodicului din Giarmata Vii, în seriozitate, temeinicie, perseverenţă. Şi acum apar foarte multe publicaţii în localităţile noastre rurale, îmi pare rău, dar nu pot găsi un element potrivit şi comun de comparaţie, Vatră nouă multora le luminează calea.
Felicitări colectivului redacţional pentru strădaniile depuse, cuvinte de laudă şi închinăciuni pentru redactorul-şef al publicaţiei, preotul Vasile Suciu, fără de care publicaţia ar fi rămas un vis frumos şi un proiect etern. Viaţă îndelungată, Vatră nouă!

Ioan David

inapoi | top

May 2018 Iunie 2018 Jul 2018
D L Ma Mi J V S
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
evenimente din viata satului...
evenimente religioase...
Acasa | Evenimente | Locatia | Primarie | Politie | Scoala | Gradinita | Biserica | Oficiu Postal | Dispensar


Giarmata Vii, Judet Timis, Romania, E-mail: info@giarmatavii.ro
© Copyright Giarmata Vii. Toate drepturile rezervate.

Acest site a fost realizat de Biserica Ortodoxa Giarmata Vii Überland.