2008 / Vatra noua - 100


Fugit ireparabile tempus Fugit ireparabile tempusFugit ireparabile tempus, spuneau, filozofând la implacabila trecere a timpului, strămoşii noştri latini, iar, noi, mai pe româneşte, zicem: iată cum trec anii, cum fuge (ireparabil, iremediabil) timpul. Nici nu-mi vine să cred, de pildă, că au trecut aproape 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, dar şi nouă ani de la apariţia, în satul nostru Giarmata Vii, a primului număr al Revistei Vatră nouă.
De ce am exemplificat trecerea timpului prin cele două evenimente? Nu întâmplător, pentru că apariţia şi continuitatea revistei noastre, care a depăşit numărul 100, nu putea avea loc fără primul eveniment, cel al libertăţii noastre, dar nici fără truda, perseverenţa şi pasiunea (chiar încăpăţânarea) colegiului de redacţie şi, în primul rând, a redactorului-şef, preotul Vasile Suciu. În România postdecembristă au apărut mii (chiar zecide mii, după aprecierile specialiştilor în istoria presei) de ziareşi reviste centrale, judeţene şi locale, dar dintre acestea nu multe pot să se mândrească cu numărul 100, aşa cum este cazul Revistei Vatră nouă.
Stă în firea noastră, a oamenilor, a colectivităţilor ca, din când în când, mai ales atunci când marcăm un moment deosebit, să încercăm să facem un bilanţ sau numai o rememorare a ceea ce am împlinit sau nu am reuşit să realizăm în anii ce au trecut. De asemenea, tot cu acest prilej, este firesc să ne punem întrebarea: ce trebuie să întreprindem pentru a face mai mult şi mai bine pentru comunitatea noastră?
Am scris şi cu prilejul apariţiei numărului 50, cu mai bine de patru ani în urmă, că revista a crescut, atât din punctul de vedere al conţinutului, din ce în ce mai bogat, mai variat, cât şi al formei de prezentare, tot mai plăcută, mai atrăgătoare. Acum, revista prezintă, număr de număr, aproape de toate, informaţii pentru toţi cititorii din localitate: hotărârile Consiliului local care trebuie cunoscute de cetăţeni, recomandările poliţiei comunale adresate locuitorilor, rubrica permanentă a specialistului adresată agricultorilor sau celor care fac agricultură ca hobby, din viaţa şi activitatea culturală a satului, şcolii şi grădiniţei, o coloană (aproape) permanentă dedicată copiilor şahişti de elită din sat, viaţa spirituală, tradiţii, bănăţeni de altădată, evenimente, comemorări, mult aşteptatele reţete culinare şi câte alte informaţii de interes.
Satul nostru, Giarmata Vii, este o localitate tânără, vivace, în plină expansiune edilitară şi economică. Datorită poziţiei sale periurbane, ombilical legată de Timişoara şi aeroportul internaţional „Traian Vuia”, este un loc de maximă atracţie, aşezare şi statornicire pentru români (dar şi străini) de pe toate meleagurile ţării (şi ale altor ţări). Apreciez, fără a dispune de o statistică exactă, că majoritatea locuitorilor trecuţi de 40-50 de ani din Giarmata Vii nu s-au născut aici. Acest fenomen demografic caracteristic zonelor şi localităţilor dinamice, atractive, necesită un imens efort pentru socializarea, coagularea şi formarea unei adevărate comunităţi. Este, în primul rând, meritul Bisericii ortodoxe, parohului său, precum şi al unui cerc de doamne inimoase, de consilieri locali din sat, dar şi al multor oameni care alocă timp, talent şi efort, inclusiv bănesc, pentru această operă importantă. Apreciez că şi revista Vatră nouă are meritul său pentru închegarea colectivităţii. Din ce în ce mai mulţi intelectuali ai satului, dar şi din alte părţi, scriu la revistă. Deşi articolele apărute în revista Vatră nouă nu contează pentru palmaresul nostru profesional, Profesorul dr. Aurel Lăzureanu şi cu mine avem, lună de lună, rubrica noastră, pentru că aşa înţelegem noi să contribuim, mai mult sau, uneori, mai puţin inspiraţi, la dialogul cu concetăţenii noştri. Considerăm că aşa ar trebui să gândească şi să acţioneze oricare intelectual al satului, toţi consilierii locali, primarul comunei Ghiroda şi totodată şi al satului nostru, fiecare om care are un cuvânt de spus colectivităţii sale, Giarmata Vii, să o facă prin intermediul generoasei noastre purtătoare de cuvânt: VATRĂ NOUĂ.

Păun Ion Otiman

inapoi | top

May 2018 Iunie 2018 Jul 2018
D L Ma Mi J V S
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
evenimente din viata satului...
evenimente religioase...
Acasa | Evenimente | Locatia | Primarie | Politie | Scoala | Gradinita | Biserica | Oficiu Postal | Dispensar


Giarmata Vii, Judet Timis, Romania, E-mail: info@giarmatavii.ro
© Copyright Giarmata Vii. Toate drepturile rezervate.

Acest site a fost realizat de Biserica Ortodoxa Giarmata Vii Überland.