Activitati sportive / Sah

Sah Ón gradinita

Referitor la sahul în gradinita putem spune ca am facut pionierat înca din anul 2003, când nu era atât de raspândit ca si acum, când lucram cu copii de 5 ani, disciplinati, vioi, copii care înteleg o diagrama de sah si dupa 20 de sedinte de antrenament rezolva usor si bucurosi matul într-o mutare.
O situatie stabila si permanenta s-a creeat la Gradinita din Giarmata Vii, unde sunt educatoare d-na Monica Suciu (consilier local al com. Ghiroda) si d-na Florentina Suciu. Asa cum am mentionat mai sus, din 2003, cu un an întrerupere, am predat sahul în Gradinita din Giarmata Vii. Am fost încurajati de la început de d-na ed. Monica Suciu sa facem acest nou pas. Nu este un lucru usor de facut. În prima faza când trebuie sa învete sa cunoasca piesele si mutarea lor, de copii se ocupa doar prof. Partenie Mihai, sotul meu, abia în faza urmatoare apar si eu discret cu diagrame, cu creioane colorate si începe coloratul pe diagrama de sah, cum muta piesele.
Am succes cu aceasta tema si nu am voie sa uit nici un caiet de sah acasa, caci îl necajesc pe copil cu neglijenta mea. În anul II, am si mai mare succes fiindca aduc laptopul si copiii stiu sa copieze o diagrama de pe caiet pe calculator si sa rezolve sau sa joace finaluri simple împotriva calculatorului.
Copiii sunt ascultatori, notiunile trebuie învatate fara nici o graba si recapitulate. Noi suntem multumiti de felul cum se desfasoara învatarea sahului de catre copiii din gradinita.
Dar sa revenim cu amanunte în ce consta situatia stabila si permanenta a sahului predat în gradinita si aceasta o putem face publicând din nou un articol care a fost în pagina Info sah al revistei Vatra Noua (periodic al comunitatii locale din Giarmata Vii).

 

Contract de parteneriat dintre Parohia ortodoxa – Gradinita din Giarmata Vii – Clubul Sportiv Mediator

Uneori luam decizii în pripa. Uneori, stam prea mult pe gânduri… Asa se poate întâmpla în viata, dar când este vorba despre sah, se schimba lucrurile.
A fost suficient sa stim ca suntem din nou doriti în mijlocul copiilor de la Gradinita din Giarmata Vii, ca ne-am si înfiintat la fata locului. Ne-a fost dor sa auzim glasurile cristaline ale copiilor care într-un cor rasuna voios ”A venit sahul!!!”.
Astfel, d-na educatoare Monica Suciu ne-a propus sa predam sah într-o noua colaborare, si anume: încheierea unui Contract de parteneriat dintre Parohia ortodoxa din Giarmata Vii, reprezentata de preotul paroh Vasile Suciu, Gradinita din Giarmata Vii, reprezentata de d-na Monica Suciu, si Clubul Sportiv Mediator, reprezentat de prof. Partenie Mihai si Eleonora Mihai.
Desigur, clubul de sah a beneficiat de un sprijin permanent si din partea d-nei directoare a Scolii cu cl. I-VIII din Giarmata Vii si din Ghiroda, d-na prof. Claudia Vlaicu (acum si consilier local al com. Ghiroda), tot printr-un contract de parteneriat din 2003 si pâna în prezent. În acest context s-a organizat Campionatul Scolii Din Giarmata Vii si Ghiroda.
Multumim ca nu ne-a refuzat niciodata.

Ce aduce nou aceasta forma de colaborare cu Parohia ortodoxa din Giarmata Vii ? În primul rând este pe o perioada nedeterminata, pentru a elimina amânarile deschiderii cursului de sah în toamna, prin micile indecizii ale parintilor de a face copilul sah sau nu. Din experienta noastra am vazut ca în cele din urma este un „da” hotarât, însa acest raspuns vine prea târziu, primavara, când mai sunt trei luni de gradinita. Nu se pot scoate rezultate cu un timp atât de scurt de pregatire.
În al doilea rând, parohia sponsorizeaza în acest an cursul pentru copiii de gradinita, cât si premierea lor, ceea ce este foarte bine, acest gest dând credibilitate mai mare predarii sahului la copii. În plus, clubul de sah asigura gratuit materialul didactic: accesul la calculator, garniturile de sah (piese si ceasuri de sah), caietele speciale cu diagrame de sah si cariocile sau creioane colorate necesare desenului adecvat.
Desigur ca aceasta veste s-a raspândit repede si au venit la club copii care au învatat sah la gradinita cu ani în urma si acum sunt la scoala si care imediat s-au înscris la sah.
Prin urmare, deschiderea cursului s-a facut în data de 03.03.2008 , s-a stabilit programa de sah si orarul: în fiecare luni o ora si jumatate – sah la gradinita. Si doua ore pe saptamâna la club, unde pot veni si elevii.

Au participat la curs 24 de copii, dupa cum urmeaza:

  • Din gradinita, 16 copii:
    Andreca Alexandra, Andreca Gabriel, Bârsan Alina, Lazar Raul, Milutin Denisa, Nacea Cristian, Popovici Flavius, Prahanca Remus, Radu Alexandru, Sarchiz Iulia, Seculin Catalin, Sârca Marius, Suciu Denisa, Serban Alexandru, Totoni Iulian.
  • Din scoala, 8 elevi:
    Petruta Diana (anul II de sah si legitimata la FR Sah), Radu Cristian, Sarchiz Denisa, Munteanu Denisa, Lolici Marko, Lolici Goran, Bondar Alexandra, Fitiu Andreea.

Multumim preotului paroh Vasile Suciu si d-nei ed. Monica Suciu ca am început o noua colaborare si pentru încrederea acordata. Sa fie într-un ceas bun!

*** În anul scolar 2008-2009 continuam predarea sahului în Gradinita din Giarmata Vii, unde s-au înscris un numar de 14 copii, si anume: Serban Alex, Sârca Marius, Lazar Raul, Chirila Laurentiu, Militaru Cosmin, Diaconu-Crisan Florin, Raluca, Vârtan Teodora, Taurescu Andrei, Alexandra, Constanda Denisa, Delia Maria Crisan, Sârca Florentina, Nacea Cristian.
Orarul este luni între orele 11-12,30
 

La clubul de sah din Giarmata Vii, cursurile de sah sunt luni între orele 16 – 17,30.
În anul scolar 2008-2009 s-au înscris 13 copii: Petruta Diana, Munteanu Denisa, Suciu Denisa, Serban Alex, Bondar Alexandra, Steopan Antonio, Adorian Iulia, Lazar Denisa, Lazar Raul, Radu Alexandru, Radu Cristian, Lolici Marko si Lolici Goran.

„Practica jocului de sah influenteaza atât memoria, cât si formarea celorlalte procese psihice superioare. Este important de luat în considerare influenta sahului asupra memoriei sub aspect educativ, pe un plan mai general, lucru care explica tendinta introducerii sahului în scoli”.

inapoi | top

Apr 2018 Mai 2018 Jun 2018
D L Ma Mi J V S
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
evenimente din viata satului...
evenimente religioase...
Acasa | Evenimente | Locatia | Primarie | Politie | Scoala | Gradinita | Biserica | Oficiu Postal | Dispensar


Giarmata Vii, Judet Timis, Romania, E-mail: info@giarmatavii.ro
© Copyright Giarmata Vii. Toate drepturile rezervate.

Acest site a fost realizat de Biserica Ortodoxa Giarmata Vii Überland.