Monografie Giarmata Vii Uberland / Aspecte ale vietii sociale, culturale, sportive si politice de dupa Revolutia din 1989

Activitatea fotbalistică

Ca mai peste tot în lume, fotbalul a fost şi este o activitate îndrăgită atât de tineri, cât şi de cei mai în vârstă locuitori ai satului nostru. Cine a avut vreodată curiozitatea să-i asculte pe unii dintre consătenii noştri, care astăzi ori nu mai sunt printre noi (uica Titi, nea Mişu „Pantofarul”) ori sunt la vârsta pensionării (nea Sandy „Frizerul”, Gheorghe Sarchiz, Gheorghe Şelariu) au putut afla câte ceva despre activitatea fotbalistică a localităţii. Exista şi atunci o echipă de fotbal care participa la diferite competiţii organizate între satele apropiate, neexistând, la acea vreme, o competiţie la nivel sătesc tutelată de forurile care se ocupau de fenomenul fotbalistic din România.

Aceasta nu diminua cu nimic din meritele echipei care câştiga cupa oferită primului loc şi nici din meritele tinerilor de a şti că sunt cei mai buni dintre toate echipele participante. Locul pe care actualmente este situat terenul de fotbal există de foarte mulţi ani. La sfârşitul anilor ’70 mai exista doar o poartă din stâlpi de lemn a ceea ce a fost odată un teren de fotbal. Aproape zilnic, dar mai ales duminica şi în zilele de sărbătoare, terenul de fotbal era plin de copii şi tineri dornici să practice fotbalul. Porţile de fotbal erau constituite ad-hoc din hainele sau şepcile copiilor şi meciul putea începe. Deoarece în sat exista o numeroasă comunitate de etnici germani, în anii ’70-’80 erau de notorietate meciurile de fotbal dintre români şi germani, ambele tabere dispunând de jucători talentaţi. Deoarece în sat nu exista un club de fotbal organizat şi înscris în vreo competiţie oficială, copiii cei mai talentaţi şi cu dragoste faţă de acest sport se orientau spre diferite cluburi timişorene (UMT, Progresul, CFR, Poli), unde învăţau tainele fotbalului.
Anul 1986 este anul înfiinţării pentru prima dată, în sat, a unei echipe de fotbal înscrisă într-o competiţie oficială. Mai mulţi tineri din sat au avut iniţiativa la acea vreme, de a strânge fonduri pentru susţinerea viitoarei echipe. Mereu Victor, Secoşan Petru – „Tike” (decedat), Posler Walter (locuieşte în Germania), Giuchici Cornel sunt doar câţiva dintre cei care au bătut din poartă în poartă şi au reuşit să convingă pe majoritatea locuitorilor satului nostru să contribuie cu diferite sume de bani necesare nevoilor echipei (echipament de joc, mingi de fotbal, ghete de fotbal etc.). Terenul de fotbal, porţile, plasele de la porţi, împrejmuirea terenului s-au realizat prin eforturi proprii şi cu sprijinul material al unor oameni cu dragoste pentru fotbal, care la acea vreme şi-au dat concursul alături de componenţii viitoarei echipe. Dintre aceştiaîi putem aminti pe Lombrea Silvius, Barbu Nicolae, Moldovan Traian, Moldovan Viorel etc.
Echipa a primit numele de Luceafărul şi la înfiinţare a avut culorile albroşu, deoarece în echipă erau mulţi susţinători ai echipei Dinamo Bucureşti. Primul preşedinte al clubului a fost ales dl. Lombrea Silvius, care mai apoi, de-a lungul celor aproape 17 ani cât a condus destinele echipei, a investit atât material, cât şi spiritual, ajutându-i pe mulţi dintre jucătorii care au activat în echipă şi în rezolvarea problemelor lor personale.
Începutul a fost anevoios. Echipa s-a înscris în campionatul municipal, transportul făcându-se cu trenul sau cu tractorul, având în spate legată aşanumita „bodoancă”, pusă la dispoziţia echipei de dl. Moldovan Traian (Ene). Jucătorii se echipau pe marginea terenului, direct pe iarbă, iar arbitrii acasă la dl. Lombrea. Primul antrenor al echipei a fost dl. Bodi Nicu, un bun cunoscător al fotbalului, fiind un fost jucător în campionatul judeţean Timiş, la „Tehnometal”.
În 1988, echipa reuşeşte promovarea în eşalonul superior: Campionatul Judeţean Timiş. Printre cei care au pus umărul la această adevărată performanţă a unei echipe, care practic se autosusţinea financiar amintim pe următorii: Lombrea Silvius – preşedinte, Chirilă Cristian „Lucă”, Bostan Octavian„Tavi”, Boldescu Valer, Crac Iosif „Fifi”, Lupuţ Mihai „Mişi”, Cireşan Costel, Secoşan Petru „Tike”(decedeat), Bodi Nicu – antrenor, Spătar Dinu, Mereu Victor, Spătar Mircea, Giuchici Cornel, Giuchici Dan Dobrea Ioan„Jimmy” – „Dobrică”, Posler Günther (în Germania), Lazăr Nelu – jucători.
Anul 1994 aduce, din păcate, retragerea echipei din campionatul judeţean. În anul competiţional 1995-1996, echipa se înscrie în campionatul municipal Timişoara, de unde încearcă, însă fără succes, să promoveze, luptând alături de echipe cu tradiţie precum Solventul, Minicomat, Telecom, Dumbrăviţa, Ghiroda, Auto etc. Dintre cei care activau la acea vreme în echipa de fotbal amintim: Dumitrescu Ion „John”, Baci Costel, Chindriş Gheorghe, Ioo Alexandru „Imi”,Luca Cosmin, Spătar Mircea, Trănişan Dan, Valaştek Mihai „Mişi”, Ciprian C., Roşu Dan, Sabău Dorin, Giuchici Cornel, Posler Günther, Budea Nicuşor, Spătar Mircea Jr., Lupuţ Mihai„Mişi”, Mereu Victor, Barbu Adrian, Chelaru Sorin, Mocan Vasile (decedat), Pleşa Laurean, Chelaru Eugen, Sabău Dorin, Dobrea Cristian, Tăurescu Andy, Bezuş Paul.
Anul 1997 găseşte echipa tot în campionatul municipal, avându-l antrenor pe Trănişan Dan. De asemenea, pentru a putea susţine din punct de vedere financiar echipa, cu ajutorul conducerii Aeroportului Timişoara, dl. Lombrea susţine schimbarea numelui echipei, aceasta urmând să se numească Aeroport Giarmata Vii, echipa urmând să revină la vechea denumire, aceea de „Luceafărul”, doar după un sezon competiţional, când de altfel este preluată şi susţinută financiar de dl. Chira Florin, zis „Ţuchi”. În anul 1999 dl. Lombrea revine la conducerea echipei şi în vara anului 2000 se reuşeşte din nou promovarea în campionatul judeţean Timiş, cu un lot de jucători având
experienţa eşalonului superior, ei activând înainte la echipe din campionatul judeţean: Giuchici Cornel, Jurchescu Cristian, Bratosin Nicolae, Baci Costel, Bora Florin, Trănişan Dan, Chindriş Gheorghe, Ivan Ionel, Marcu Marcel, Chelaru Eugen, Chelaru Sorin, Bezuş Paul , etc.
Din cauza dificultăţilor financiare, echipa retrogradează din nou, pentru ca în anul 2003 să fie preluată de un grup de investitori (Crişan Gheorghe, Baci Costel, Sarchiz Mihai Jr., Bontea Ioan), care hotărâse să cumpere locul rămas liber în campionatul judeţean, prin retrogradarea echipei Laminorul Nădrag şi, totodată, să schimbe numele echipei în F.C. Giarmata Vii.
Din 2003 şi până în prezent, echipa noastră a jucat în campionatul judeţean seria a III-a, obţinând rezultate deosebite şi fiind de fiecare dată la un pas de promovarea într-un eşalon superior. Astfel, în ediţiile 2003-2004 şi 2004-2005 a ocupat locul al doilea, la o diferenţă de doar câteva puncte de prima clasată. În ediţia de campionat 2005-2006, F.C. Giarmata Vii s-a aflat tot timpul în fruntea clasamentului şi chiar dacă este considerată „o echipă de sat”, a creat o serie de probleme echipelor considerate „cu pretenţii” din Timişoara, Lugoj, Buziaş, Recaş etc. Jucătorii au dat dovadă de multă ambiţieşi dăruire în toate jocurile, atât în deplasare, cât şi acasă, dovadă fiind locul doi ocupat şi în această ediţie de campionat.
ECHIPA F.C. GIARMATA VII 2005-2006
portari: Barcău Ştefan, Şelariu Dan, Schwarz Christoph
fundaşi: Baci Costel, Scorobete Silviu, Patrăşcoiu Marius, Neda Adrian, Gomoi Claudiu, Lugojan Patrik, Avram Remus, Cadar Vasile, Neagoe Daniel
mijlocaşi: Dobra Adrian, Roşu Ioan – căpitan de echipă, Burlacu Eugen, Berculean Emil, Bureac Sebastian, Bureac Daniel, Sadovan Ioan, Ferozovici Marius, Felea Flavius
atacanţi: Szanji Francisc, Bucsa Constantin, Gurguş George, Ugarovici Zoran, Diaconu-Crişan Cristian, Duda Alex, Sabadaş Florin, Chilariu Ionel, Bursuc Gabriel
director sportiv – Scorobete Aurel
Conducerea clubului:

  • preşedinte de onoare: Crişan Gheorghe
  • preşedinte: Diaconu-Crişan Cristian
  • vicepreşedinte: Baci Costel
  • trezorier: viceprimar Ioan Bontea
  • membri: Roşu Dan, Iepure-Crişan Sorin

În decursul timpului, tineri talentaţi din Giarmata Vii au accesat în eşaloanele superioare ale fotbalului, reprezentând cu cinste localitatea noastră:
Neumann Johann – Politehnica Timişoara (divizia A)
Spătar Constantin – Politehnica Timişoara (divizia A), lotul naţional de juniori
Trănişan Dan – U.M.T. (divizia B)

Echipa de fotbal Ón anul 1988
Echipa de fotbal Ón anul 1988
Echipa de fotbal Ón anul1995
Echipa de fotbal Ón anul1995
Echipa de fotbal Ón anul 2000
Echipa de fotbal Ón anul 2000

inapoi | top

May 2018 Iunie 2018 Jul 2018
D L Ma Mi J V S
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
evenimente din viata satului...
evenimente religioase...
Acasa | Evenimente | Locatia | Primarie | Politie | Scoala | Gradinita | Biserica | Oficiu Postal | Dispensar


Giarmata Vii, Judet Timis, Romania, E-mail: info@giarmatavii.ro
© Copyright Giarmata Vii. Toate drepturile rezervate.

Acest site a fost realizat de Biserica Ortodoxa Giarmata Vii Überland.