Monografie Giarmata Vii Uberland / Aspecte ale vietii sociale, culturale, sportive si politice de dupa Revolutia din 1989

Localitatea Giarmata Vii Ón actualitate

Deşi localitatea Giarmata Vii nu are o vechime foarte mare, ca şi localităţile învecinate (Giarmata-1332, Ghiroda -1389), totuşi dispune de o poziţionare fizico-geografică favorabilă, ceea ce îi conferă un avantaj deosebit în comparaţie cu celelate localităţi.

Situată între două artere de circulaţie importante, Timişoara-Lugoj şi Timişoara –Lipova, la numai cinci km de Timişoara şi la doi km de Aeroportul Internaţional ,,Traian Vuia”, flancată la vest de Pădurea Verde, devine un punct strategic în harta urbanistică actuală, cu posibilitatea de a deveni un cartier îndepartat al Timişoarei sau, mai degrabă o mică şi cochetă comună periurbană.
Poziţia deosebită a localităţii noastre a stârnit atracţia multor oameni în timp, în special în perioada de după Al Doilea Război Mondial, când, datorită colectivizărilor forţate multe localităţi s-au desfiinţat, iar populaţia s-a orientat spre marile aşezări industriale sau spre localităţile învecinate, cum este cazul localităţii noastre.
Revoluţia din 1989 deschide noi orizonturi pentru Giarmata Vii, mulţi oameni din Timişoara se stabilesc aici, preferând liniştea rurală în locul tumultului urban.
În momentul de faţă (2006), localitatea Giarmata Vii are o suprafaţă de 800 ha teren agricol, dintre care 360,89 teren intravilan şi intravilan extins şi 93,23 ha paşune. În contextul măririi terenului intravilan cu peste o sută de ha, apar alături de străzile mai vechi: Parcului, Infrăţirea, Teilor, Islaz, Cerna, altele noi: Bisericii, Magnoliei, Rozelor si Albatros, unde, case frumoaseşi moderne, răsar ca ciupercile după ploaie.
Din cele 478 de clădiri existente în localitate, 410 sunt locuinţe, 57 în construcţie sau amenajare – transformare, iar 11 sunt instituţii publice sau firme. Numărul mare de locuinţe aflate în construcţie sau amenajare – transformare, reflectă dinamica localităţii şi interesul crescut pentru acest spaţiu.
Dacă vorbim de un anumit indice de confort şi de modernitate, putem afirma că toate străzile sunt pietruite şi bine întreţinute de Consiliul Local Ghiroda.

 • Curentul electric este introdus în toate instituţiile şi casele locuite, deci un procent de 100 %.
 • Gazul metan are o reţea de distribuţie stradală de 11,1 km, fiind racordate 272 persoane fizice şi 11 persoane juridice în total 283 - 67%.
 • Telefonia fixă – Romtelecom este folosită de 285 de abonaţi, familii şi firme, ceea ce reprezintă un procent de 68%.
 • Reţeaua de cablu TV, deocamdată fară internet, este folosită de 300 de familii într-o proporţie de 71%.
 • Consiliul Local Ghiroda a investit sume considerabile pentru întreţinereaşi dotarea instituţiilor publice: Grădiniţă, Şcoală, Dispensar, Bază Sportivă, Biserica Ortodoxă, Biserica Romano - Catolică şi este preocupat de investiţii, proiecte şi programe aflate în diferite stadii de lucru:
  • Proiect final pentru introducerea apei curente în Giarmata Vii, investiţie de peste 2.000.000 Ron (20.000.000.000 Rol), în perioada 2006-2007.
  • Studiu de fezabilitate pentru introducerea canalizării în Giarmata Vii, investiţie ce se va derula în perioada 2007-2008.
  • Propunere pentru amenajarea şanţurilor, trotuarelor, podeţelor şi podurilor, după un proiect unic.

Despre oamenii din Giarmata Vii putem spune că sunt harnici şi oneşti. Pentru că marea majoritate sunt veniţi din alte locuri, încercând să-şi găsească aici o nouă perspectivă, respectă munca şi avutul dobândit cu multă trudă. Comunitatea e strâns unită în jurul Bisericii, unde se regăsesc cu toţii indiferent de locul din care au venit.
Analizând toate aceste date cu privire la localitatea noastră putem afirma cu certitudine că Giarmata Vii este o aşezare deosebit de atractivă pentru toţi cei ce iubesc spaţiul rural modern, cu perspective atractive.

Una din noile casele moderne din localitate
Una din noile casele moderne din localitate

inapoi | top

May 2018 Iunie 2018 Jul 2018
D L Ma Mi J V S
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
evenimente din viata satului...
evenimente religioase...
Acasa | Evenimente | Locatia | Primarie | Politie | Scoala | Gradinita | Biserica | Oficiu Postal | Dispensar


Giarmata Vii, Judet Timis, Romania, E-mail: info@giarmatavii.ro
© Copyright Giarmata Vii. Toate drepturile rezervate.

Acest site a fost realizat de Biserica Ortodoxa Giarmata Vii Überland.