Monografie Giarmata Vii Uberland / Posta si telecomunicatiile

Poşta şi telecomunicaţiile

Serviciul poştal a apărut în Giarmata Vii în anii ’30 ai secolului trecut. Până atunci cei care doreau să folosească aceste servicii trebuia să se deplaseze în comuna Giarmata. La început, scrisorile şi coletele veneau în Giarmata de unde poştaşul le aducea în Giarmata Vii şi le distribuia. Primul poştaş care a deservit pe locuitorii satului a fost Becichereţan Matei, care îndeplinea şi funcţia de „toboşar” al satului. Nu cunoaştem până când a fost poştaş, dar ştim că după el a urmat poştaşul Cristea Sergiu. Din anii ’60 poştaş a fost doamna Ciuciu Solomia, soţia învăţătorului Ciuciu Gheorghe, care a îndeplinit această funcţie până în anul 1973.
Până în anul 1970 poşta era adusă din Giarmata cu trenul şi doar după această dată ea venea direct din Timişoara. Din anul 1973 şi până în anul 2000 poştaş a fost doamna Lauş Emilia, iar din anul 2000 şi până în prezent este doamna Măstan Emilia-Nicoleta. De remarcat este faptul că, de la apariţia ei şi până în prezent funcţia de poştaş a fost îndeplinită doar de persoane din localitate. În prezent, Agenţia poştală din localitate este situată pe strada Teilor la numărul 82 şi oferă următoarele servicii pentru populaţie: distribuire ziare, scrisori simple, scrisori recomandate, prioripost, recomandate externe, colete poştale, reviste promoţionale, mandate poştale. Achită pensiile de stat, C.A.P., veterani de război, persoane cu handicap, alocaţiile pentru copii şi ajutoarele sociale. Încasează facturile telefonice Romtelecom, facturile emise de Enel-Electrica S.A. şi citeşte contoarele de energie electrică. De asemenea agenţia oferă spre vânzare timbre poştale, plicuri, efecte poştale, cartele Romtelecom şi cartele Suncard.
În anii ’80 a fost pusă în funcţie o centrală telefonică analogică cu 12 numere. În prezent localitatea dispune de o centrală telefonică digitală, la care sunt racordate 285 de locuinţe şi instituţii, precum şi trei telefoane publice.
În localitate îşi desfăşoară activitatea şi o reţea de televiziune prin cablu, S.C. NG Electronix, ce difuzează un număr de 24 de posturi de televiziune naţionale şi internaţionale, precum şi un post TV local. La această reţea sunt racordate un număr de 300 de locuinţe, iar de buna funcţionare a reţelei se îngrijesc dl. Popovici Gheorghe şi dl. Păun Emil.
Casa Ón care a funcţionat poşta Óntre anii 1973-2000
Casa Ón care a funcţionat poşta Óntre anii 1973-2000
Sediul actual al agenţiei poştale
Sediul actual al agenţiei poştale

inapoi | top

May 2018 Iunie 2018 Jul 2018
D L Ma Mi J V S
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
evenimente din viata satului...
evenimente religioase...
Acasa | Evenimente | Locatia | Primarie | Politie | Scoala | Gradinita | Biserica | Oficiu Postal | Dispensar


Giarmata Vii, Judet Timis, Romania, E-mail: info@giarmatavii.ro
© Copyright Giarmata Vii. Toate drepturile rezervate.

Acest site a fost realizat de Biserica Ortodoxa Giarmata Vii Überland.