Monografie Giarmata Vii Uberland / Biserica romano-catolica

Arhitectura bisericii

Biserica romano-catolică din Giarmata Vii se înscrie din punct de vedere arhitectural în stilul neo-baroc. Nu are dimensiuni monumetale, aşa cum se întâmplă cu majoritatea bisericilor din localităţile învecinate; biserica se remarcă însă prin simplitate. Atrag atenţia o serie de frize, pilaştri şi cornişe ce se întrepătrund într-o spectaculoasă armonie, împodobind silueta turnului, care nici el nu are dimensiuni remarcabile. Biserica are formă de navă şi este construită din cărămidă arsă, zidurile având o grosime de 55 cm, fiind tencuită în elevaţie şi înconjurată la bază de un brâu puţin profilat. Biserica are o lungime de 17 m şi o lăţime de 8,20 m. Pe părţile laterale sunt amplasate câte două ferestre având 1,35 m înălţime şi 80 cm lăţime, iar în dreptul altarului câte un geam pe fiecare parte având dimensiunile de 1,80 m înălţime şi 60 cm lăţime. Sticla ferestrelor este împodobită cu simboluri creştine (cruci, potire), iar în exterior geamurile sunt împodobite cu frize simple. Acoperişul bisericii este simplu, în două ape, partea superioară ajungând până la baza geamului turnului bisericii.
Cele mai interesante trăsături le întâlnim pe faţada turnului. Turnul nu face parte din corpul bisericii, fiind alipit de acesta. Are o lungime de 3 m şi o lăţime de 3,4 0m. Portalul are formă semicirculară în partea superioară, având o înălţime de 2,40 m, şi este împodobit cu o friză ce imită forma cărămizilor. Marginile turnului sunt împodobite cu doi pilaştri ce se termină cu câte un capitel profilat în tencuială deasupra geamurilor. Pe cealaltă parte turnul are, de asemenea, câte doi pilaştri ce pornesc de la partea superioară a contraforţilor. Turnul are pe trei laturi la o înălţime de 4,40 m,câte o fereastră circulară, cu diametrul de 55 cm, încadrate în partea superioară de o friză semirotundă, simplă, care ajunge până la pilaştri. Deasupra acestor ferestre circulare, pe fiecare latură a turnului se află câte un geam încadrat de o friză simplă. Deasupra geamurilor se află o friză împodobită cu o broderie realizată din tencuialăşi care se prelungeşte până la capitelurile pilaştrilor. Deasupra ei se profilează cornişa turnului. Acoperişul turnului este simplu, în patru ape, fiind realizat din tablăşi având în vârf o cruce bine proporţionată faţă de ansamblul arhitectural. În turn sunt instalate două clopote.
Marginile pereţilor de lângă turn sunt împodobite, de asemenea, cu pilaştri ce se termină cu acelaşi tip de capitel ca şi cei ai turnului. Pilaştrii servesc şi ca bază pentru cei doi contraforţi triunghiulari care ajung până la jumătatea distanţei dintre ferestrele circulare şi geamurile turnului. Contraforţii sunt acoperiţi cu tablă.
Interiorul bisericii este împărţit transversal, pronaosul - fiind baza turnului - este despărţit de naos printr-un perete. Are lungimea de 2,70 m şi lăţimea de 2 m. Naosul are o lungime de 9,90 m şi o lăţime de 7 m, fiind prevăzut cu patru ferestre. Tavanul naosului este drept şi împodobit cu un candelabru. În naos se află pe un postament orga, precum şi 14 bănci pentru credincioşi, 7 pe o parte şi 7 pe cealaltă. Pereţii întregii biserici sunt zugrăviţi şi împodobiţi cu însemne creştine. Pe peretele de miazăzi şi cel de miazănoapte se găsesc cele 14 icoane reprezentând drumul crucii. Pe lângă acestea se mai aflăşi alte icoane donate bisericii de credincioşi. Lângă altar, în partea de miazăzi se află steagul congregaţiei Sfântului Rozariu, iar pe partea opusă confesionalul şi o statuetă reprezentând pe Sfântul Anton. Altarul este mai îngust decât naosul, având 4 m lăţime şi 3,10 m lungime. În partea de miazăzi a altarului se află sacristia, iar în partea opusă o altă încăpere prin care se făcea lagătura cu casa parohială, ce se afla în continuarea bisericii. Altarul are forma unei abside cu patru laturi şi dispune de toate cele necesare oficierii serviciilor liturgice. În partea de miazăzi a altarului este o statuetă reprezentând pe Fecioara Maria cu pruncul Iisus, iar în partea opusă o statuie reprezentând pe Sfântul Iosif cu Pruncul în braţe.
Biserica romano-catolică - imagine de ansamblu
Biserica romano-catolică - imagine de ansamblu
Interiorul bisericii romano-catolice
Interiorul bisericii romano-catolice

inapoi | top

May 2018 Iunie 2018 Jul 2018
D L Ma Mi J V S
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
evenimente din viata satului...
evenimente religioase...
Acasa | Evenimente | Locatia | Primarie | Politie | Scoala | Gradinita | Biserica | Oficiu Postal | Dispensar


Giarmata Vii, Judet Timis, Romania, E-mail: info@giarmatavii.ro
© Copyright Giarmata Vii. Toate drepturile rezervate.

Acest site a fost realizat de Biserica Ortodoxa Giarmata Vii Überland.