Monografie Giarmata Vii Uberland / Biserica romano-catolica

Istoricul bisericii

Încă din anul 1806 locuitorii Überlandului aparţineau de Parohia RomanoCatolică din Giarmata fiind filialăa acesteia şi o lungăperioadă de timp nu au avut un lăcaş sfânt propriu, în care să celebreze Sfintele Liturghii în duminici şi sărbători. Primul preot despre care ştim că i-a deservit şi pe locuitorii dinÜberland a fost parohul Nátly Matei. Acesta a început să scrie din anul 1808 o cronică intitulată „Initia & Progressus Parochiae Gyarmatensis”, care începea cu evenimentele din anul 1730, când luase fiinţă parohia Giarmata. În 28 iunie 1839, un locuitor din Überland, pe nume Panner Anton, a solicitat Episcopiei să i se aprobe construirea unei cruci în sat, în faţa căreia să se oficieze liturghia, dacă, datorită condiţiilor meteorologice, credincioşii nu vor putea merge la biserică în Giarmata. În 1855 este închiriată o clădire de către Biserică pentru ca acolo să se oficieze sfintele slujbe pentru credincioşii care nu puteau merge la parohie. Într-un act păstrat în arhiva bisericii se menţionează că în 25 august 1900 capela este înzestrată cu doi prapori. În anul 1926 s-a hotărât ca locuitorii Überlandului să aibă parte anual de patru Sfinte Liturghii cu predică, care să fie oficiate în sala de la şcoală.
Curând însă, după ce au început să se oficieze sfintele slujbe, s-a constatat că această sală este prea mică pentru a putea încăpea în ea toţi credincioşii. După doi ani şi jumătate, la iniţiativa învăţătorului din Überland, Linster Jakob, credincioşii au hotărât să mărească sala de la şcoalăşi să o înalţe, iar în faţa ei să construiască un turn pentru a fi folosită ca biserică. În acest scop au strâns şi au cumpărat materiale, iar la sfârşitul lunii iunie a anului 1928 au început construcţia. Lucrările acestea au fost conduse de un constructor din Recaş pe nume Messner, care a întocmit planurile ce au fost executate de meşteri din Giarmata. Altarul a fost făcut de către constructorul timişorean de altare, Bittenbinder. Biserica a fost terminată la începutul lunii septembrie în acelaşi an. S-a ales ca şi hram ziua de 14 septembrie, când se sărbătoreşte Înălţarea Sfintei Cruci. Binecuvântarea noii biserici a avut loc duminica în 16 septembrie 1928, fiind oficiată de parohul protopop de Giarmata Nicolaus Anton. La aceasta au luat parte mulţi oameni, nu doar din localitate, ci şi din Giarmata şi Timişoara. Costul lucrărilor a fost de 250.000 lei, din care 143.000 lei au fost achitaţi de credincioşii din localitate, 45.000 de credincioşii din Giarmata, iar Comitatul Timiş-Torontal a alocat suma de 50.000 de lei. Ca şi în trecut, slujbele au fost oficiate de preotul din Giarmata, care vine periodic pentru a acorda asistenţă religioasă credincioşilor catolici. În anul 1923, familia Tóth Balázs şi Iuliana (născută Hegedűs) a ridicat o troiţă frumoasă în faţa bisericii. De asemenea, în curtea bisericii s-a ridicat un monument în cinstea eroilor căzuţi în Primul Război Mondial. Pe monument sunt trecute numele tuturor eroilor căzuţi în război, români, germani, şi maghiari, iar pe părţile laterale sunt inscripţionate în limbile românăşi germană cuvintele: „Eroilor noştri”, respectiv „Pentru patrie”.
Biserica Romano-Catolică din Giarmata Vii şi-a păstrat statutul de filie a Bisericii din Giarmata, aici slujind periodic preoţii parohi, dar mai ales capelanii din Giarmata. Credincioşii şi preoţii s-au îngrijit de buna desfăşurare a slujbelor, dascălii şcolii germane fiind angajaţi ca şi cantori. După cum mărturisesc bătrânii satului, în zilele de sărbătoare când, din diferite motive, preotul nu putea să fie prezent, totuşi credincioşii se adunau la biserică pentrua se ruga. În anul 1958, în biserică a fost introdus iluminatul electric. În 1959, ştim că duminica şi în sărbători cultul era susţinut în mod privat de credincioşi, iar în ultima duminică a fiecărei luni venea preotul din Giarmata, care oficia Sfânta Liturghie cu predică.
Din anul 1992 comunitatea bisericească romano-catolică Giarmata Vii devine filială a Parohiei Dumbrăviţa. În prezent parohia se află sub îndrumarea părintelui Heinrich Josef, care oficiază în ultima duminică a fiecărei luni sfintele slujbe. Biserica se află într-un stadiu avansat de degradare, credincioşii catolici fiind prea puţini ca să se îngrijească de sfântul lăcaş. În anul 2006, prin contribuţia Consiliului Local Ghiroda, a fiilor satului aflaţi în Germania şi a credincioşilor din parohie, s-au demarat lucrările de reparaţie a clădirii bisericii.
Cronica Parohiei Romano-Catolice Giarmata
Cronica Parohiei Romano-Catolice Giarmata
Fragment din „Initia & Progressus …” construirea capelei din Überland, 1928
Fragment din „Initia & Progressus …” construirea capelei din Überland, 1928
Biserica romano-catolică, compoziţie Spătar Nicoleta
Biserica romano-catolică, compoziţie Spătar Nicoleta

inapoi | top

May 2018 Iunie 2018 Jul 2018
D L Ma Mi J V S
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
evenimente din viata satului...
evenimente religioase...
Acasa | Evenimente | Locatia | Primarie | Politie | Scoala | Gradinita | Biserica | Oficiu Postal | Dispensar


Giarmata Vii, Judet Timis, Romania, E-mail: info@giarmatavii.ro
© Copyright Giarmata Vii. Toate drepturile rezervate.

Acest site a fost realizat de Biserica Ortodoxa Giarmata Vii Überland.