Monografie Giarmata Vii Uberland / Ce cuprinde monografia?

Cuvānt īnainte

A scrie monografia unei localităţi, iată o întreprindere deosebit de importantă, atât pentru colectivitatea respectivă ca subiect, cât şi pentru autorii care-şi asumă responsabilitatea redactării acesteia. Ca locuitor, de 15 ani, al satului Giarmata Vii, ajuns aici pentru a închidecercul vieţii şi, mai înainte de toate, pentru a regăsi un mediu, un spaţiu pe care l-am simţit apropiat spiritului meu lăuntric, am urmărit cu interes evoluţia (istoria) recentă a localităţii noastre. Mulţi locuitori şi-au găsit şi ei, asemenea familiei mele, loc de statornicie şi de interes în Giarmata Vii.
Satul, fiind aerisit, cu spaţii intravilane (grădini) generoase, proximitatea plămânului natural al Timişoarei – Pădurea Verde, debutul dealurilor, la mică distanţă, spre Giarmata şi Ianova, dar mai presus de toate plasarea în zona periurbană a Capitalei Banatului, constituie tot atâtea elemente de atracţie pentru aşezare în Giarmata Vii.
Aşa ne explicăm de ce Giarmata Vii a devenit, în secolul al XX-lea, locul spre care au „migrat” multe familii de români de pe meleagurile lor natale, fie din Ardeal, fie din zonele de deal ale Banatului, mai puţin generoase din punct de vedere al condiţiilor naturale.
Putem vorbi, deci, în asemenea circumstanţe ale istoriei recente, că satul Giarmata Vii este o aşezare tânără. Putem afirma, totodată, fără teama de a greşi, că satul nostru este, atât prin structura demografică a populaţiei, cât şi prin statornicirea recentă, o localitate vivace în care pulsează cu putere viaţa.
Autorii monografiei Giarmata Vii- Überland, harnicul şi implicatul părinte-paroh Vasile D. Suciu si prof. Marius Gligan au scris, cu prilejul împlinirii a 200 de ani de atestare documentară a satului, o cuprinzătoare şi binevenită monografie a localităţii bănăţene, o aşezare, după cum am mai afirmat, tânără, privită la scara istoriei sau prin comparaţie cu alte aşezări.
Cu toată tinereţea de două secole, istoria sa nu a fost lineară, ba, dimpotrivă a trecut prin multe evenimente contradictorii, a suferit nenumărate traume, convulsii. Aşezarea nemţilor din Giarmata la vie, acum 200 de ani, migraţia în pribegie de pe meleagurile lor natale a multor familii de români şi statornicirea lor aici, emigrarea în masă a nemţilor în timpul comunismuluişi după 1989, sunt tot atâtea evenimente care au afectat profund localitatea noastră. Aşa ne explicăm de ce s-au născut şi dezvoltat atât de greu instituţiile fundamentale: biserica, şcoala şi administraţia în Giarmata Vii.
Autorii, cu strălucire, ne prezintă nouă, celor de azi, dar mai cu seamă pentru cei care vor urma după noi, tot zbuciumul unui mănunchi de oameni, evocaţi în carte, şi reuşita lor comună: Giarmata Vii de azi. Apreciez, în final, că monografia localităţii Giarmata Vii- Überland, scrisă de preotul satului Vasile D. Suciu şi profesorul Marius Gligan, nu trebuie să lipsească din biblioteca nici unui consătean. Lectura cărţii, scrisă frumos, cu acurateţe, cu talent, va fi, sunt convins, pentru oricine o va deschide o reală satisfacţie spirituală.

Acad. Păun Ion OTIMAN
Secretar general al Academiei Române
Locuitor în Giarmata Vii din anul 1990

inapoi | top

May 2018 Iunie 2018 Jul 2018
D L Ma Mi J V S
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
evenimente din viata satului...
evenimente religioase...
Acasa | Evenimente | Locatia | Primarie | Politie | Scoala | Gradinita | Biserica | Oficiu Postal | Dispensar


Giarmata Vii, Judet Timis, Romania, E-mail: info@giarmatavii.ro
© Copyright Giarmata Vii. Toate drepturile rezervate.

Acest site a fost realizat de Biserica Ortodoxa Giarmata Vii Überland.