Apr 2018 Mai 2018 Jun 2018
D L Ma Mi J V S
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
evenimente din viata satului...
evenimente religioase...


Biserica

Biserica ortodoxă

Biserica a fost întemeiata de Mântuitorul Hristos pentru a-i uni pe oameni în vederea dobândirii vietii vesnice si de aceea ea se afla mereu în prim-planul vietii unei comunitati, dinamizând evolutia spirituala si sociala a acesteia. Românii banateni au fost supusi timp de sute de ani unui amplu proces de germanizare, însa, în ciuda acestor încercari, ei au reusit sa-si pastreze identitatea. Biserica Ortodoxa a fost, de-a lungul vremii, un bastion al luptei pentru pastrarea identitatii nationale, lucru oglindit si în evolutia comunitatii din Giarmata Vii. Prima atestare a acestei localitati o avem în anul 1806, dar românii ortodocsi nu au avut un lacas de rugaciune pâna în anul 1925. În acel an este construita prima scoala româneasca, în cadrul careia se va amenaja un mic paraclis cu hramul ,,Botezul Domnului”. Primul preot care a oficiat aici slujbe religioase a fost parintele Virgil Popovici, din Ghiroda, el slujind timp de cinci ani, periodic, si în paraclisul din Giarmata Vii. În 1930 este transferat, la cerere, din comuna Beregsaul Mare, învatatorul Filip Dobos, care, având studii teologice, este numit, începând cu 16 noiembrie 1930, ca preot paroh în Giarmata Vii. Începând cu aceasta data, localitatea înceteaza a mai fi filie a parohiei Ghiroda, devenind parohie de sine statatoare.

Biserica romano-catolică

Înca din anul 1806 locuitorii Überlandului apartineau de Parohia RomanoCatolica din Giarmata fiind filialaa acesteia si o lungaperioada de timp nu au avut un lacas sfânt propriu, în care sa celebreze Sfintele Liturghii în duminici si sarbatori. Primul preot despre care stim ca i-a deservit si pe locuitorii dinÜberland a fost parohul Nátly Matei. Acesta a început sa scrie din anul 1808 o cronica intitulata „Initia & Progressus Parochiae Gyarmatensis”, care începea cu evenimentele din anul 1730, când luase fiinta parohia Giarmata. În 28 iunie 1839, un locuitor din Überland, pe nume Panner Anton, a solicitat Episcopiei sa i se aprobe construirea unei cruci în sat, în fata careia sa se oficieze liturghia, daca, datorita conditiilor meteorologice, credinciosii nu vor putea merge la biserica în Giarmata. În 1855 este închiriata o cladire de catre Biserica pentru ca acolo sa se oficieze sfintele slujbe pentru credinciosii care nu puteau merge la parohie. Într-un act pastrat în arhiva bisericii se mentioneaza ca în 25 august 1900 capela este înzestrata cu doi prapori. În anul 1926 s-a hotarât ca locuitorii Überlandului sa aiba parte anual de patru Sfinte Liturghii cu predica, care sa fie oficiate în sala de la scoala.


Biserica penticostală

Miscarea penticostala a aparut la noi în tara în anul 1922 la data de 10 septembrie, când familia Bradin din localitatea Paulis, judetul Arad, a construit prima casa de rugaciuni penticostala. Printre primii crestini ai Comunitatii Penticostale din Giarmata Vii se numara Posteuca Elena (decedata), Sasca Maria si familia Socolan Petru si Paramina. Acestia, întrucât nu aveau o casa de rugaciuni proprie în localitate, frecventau casa de rugaciuni penticostala din Ghiroda. Abia în anul 1989 ia fiinta în mod oficial prima Casa de Rugaciuni Penticostala din localitate în casa familiei Hasan Ioan si Rebeca de pe strada Teilor. Întrucât spatiul nu mai corespundea necesitatilor actuale, în anul 2000 credinciosii penticostali din Giarmata Vii construiesc o casa de rugaciune pe strada Teilor numarul 129. Pentru realizarea acestui obiectiv, Comunitatea Penticostala din Giarmata Vii a fost sustinutasi de Comunitatea Penticostala din Ghiroda.
Acasa | Evenimente | Locatia | Primarie | Politie | Scoala | Gradinita | Biserica | Oficiu Postal | Dispensar


Giarmata Vii, Judet Timis, Romania, E-mail: info@giarmatavii.ro
© Copyright Giarmata Vii. Toate drepturile rezervate.

Acest site a fost realizat de Biserica Ortodoxa Giarmata Vii Überland.